Borsaya yeni başlayacaklar için tavsiyeler

18:31

Borsa nasıl oynanır diye merak ediyorsanız aslında, Borsa kurtlar sofrasıdır. Kazanmak istiyorsanız siz de kurtlar kadar güçlü olmalısınız aksi halde ava giderken avlanır yem olursunuz. Kurtlar kadar güçlü olmak, ciddi zaman harcamayı gerektirir. Borsa buz dağının suyun üstündeki bölümüdür, suyun altında ekonomi, iktisat, brokerlık ve psikoloji ana bilim dalları vardır.  Bu dört ana konuda eksiklerinizi tamamlamak uzun süren bir uğraştır. 
Borsa nasıl oynanır, borsaya yeni başlayanlara tavsiyeler

Bunu yapmak size zor geliyorsa, bankaların ve büyük aracı kurumların ilgili bölümlerinde tüm bu işlemleri sizin yerinize yapan profesyonel ekipler olmadığını unutmayın. Sadece bu uzman ekipler tarafından yönetilen fonları alarak da hisse senedi (veya emtia- tahvil-gayrimenkul-gelişmiş ülke borsaları-döviz vb.) getirisi elde edebilirsiniz, asgari riskle ve uğraşmadan… Yok ben kendim yaparım diyorsanız, buyrun başlayalım…


1. Genel Bilgi:

Borsa hakkında kitap, dergi, gazetelerin ekonomi köşeleri ve ekonomi yazarları, internetteki ekonomi site ve yazarları ile forumları okumaya zaman ayırın. Forumlardaki al-sat tavsiye ve önerilerini hiçbir zaman dikkate almayın. Youtube da borsa konusunda yayınlanmış eğitici videoları izleyin. Ekonomi kanalları izlemeye başlayın. Nereye girmekte olduğunuz konusunda fikriniz oluşsun. 
2. Temel Analiz:

Şirket haberlerini, şirketlerin bilançolarını takip etmeye başlayın. Bilanço verilerinin değerlendirilmesinde, her bir bilanço verisi önemlidir ama bazıları az, bazıları çok önemlidir. Önemli veriler ve yorumlanmaları konusunda bilginizi artırın. (Fiyat-kazanç oranı, öz sermaye karlılık oranı, hisse başına düşen kazanç, yıllık büyüme oranı vb.)Bilanço oranları ve yorumlanmaları konusunda kendinizi geliştirin. Haberlerin hisse fiyatına etkisini gözleyin.
Döviz kurlarının, dolar endeksinin, paritelerin, emtia’daki fiyat hareketlerinin, sürekli açıklanan yerli ve yabancı ekonomik verilerin, yabancı borsalardaki hareketlerin, küresel-milli olarak ekonomik, siyasi, politik gelişmeler ve krizlerin bizim borsamız üzerindeki etkisi konularını araştırın.
3. Teknik Analiz:

Teknik analiz konusunda temel bilgileri ve basit olarak nasıl yapıldığı konusunda kendinizi geliştirin. Destek-direnç nedir, nasıl çizilir? Stop loss, paranın stop losu nedir, nasıl uygulanır? Hacim nedir, nasıl yorumlanır? Endeksler ve hisse gurupları nedir? Göstergelerden önemlileri hangileridir? Nasıl çizilir ve yorumlanır?

4. Tamamlayıcı Bilgi:

Borsaların işleyişi konusunda araştırma yapın ve öğrenin. Hisse senedi, vadeli işlemler, varant vb. konularında araştırma yapın, bu piyasaların nasıl çalıştıklarını öğrenin.Tüm bunları yaparken kurumsal firmalardan ve konunun uzmanlarından eğitim almayı düşünebilirsiniz.

5. Sanal portföy :

Sanal portföy kullanarak borsada gerçek fiyatları kullanarak en az üç ay süreli deneme amaçlı işlem yapmaya başlayın. Alım-satım kararlarını verirken psikolojik durumunuzu kontrol edin ve kararlarınızın doğruluğunu sorgulayın. Sonucu beğenmezseniz borsaya girme kararınızı tekrar gözden geçirin.

6. Bunları bildiğinizden emin olun:

Borsa nedir, işlem gören araçlar nelerdir, alım – satımlar nasıl yapılır, emir çeşitleri ve emirler nasıl verilir, yatırım hesabı nedir? Tüyo ve hisse pazarlamacısı nedir?Teknik analizi nerde ve nasıl yapabilirim? Borsayı canlı veya gecikmeli nasıl izlerim. Ücretli yazılımlar, teletex, internet..

Aracı kurumların sitelerinde yayınlanan sektör analiz ve hisse teknik-temel analizlerinden nasıl yararlanırım?

Psikolojik olarak bu stress ile başetmeye hazır mısınız?

İhtiyacınız olmayan ve kaybetmeye tahammül edebileceğiniz miktarda para ile borsaya girin.Borsaya sokmayı düşündüğünüz para birikimlerinizin % 10-25’inden hiçbir zaman fazla olmasın. Birikimlerinizi tek bir sepete koymayın. Döviz- Altın-mevduat-tahvil vb. gibi çeşitlendirin.
Aracı kurumların ilgili bölümlerinde tüm bu işlemleri sizin yerinize yapan profesyonel ekipler olmadığını unutmayın. Sadece bu fonları alarak da hisse senedi getirisine yakın getiri elde edebilirsiniz, asgari riskle ve uğraşmadan… Fon çeşitleri ve alım zamanlama tavsiyesi için yatırım danışmanlarından bilgi alabilirsiniz.

7. Ana prensipler:

Hisse seçerken bist-30 hatta bist-30 içinden belirlediğiniz bir kaç hissenin dışına çıkmayınHisse alırken niye aldığınızı, satış hedefinizi ve stop loss’u belirleyin ve uygulayın.. Kademeli işlem yapın..

Bir hisseyi veya şirketi çok sevmeyin, aşık olmayın..Kaybeden bir pozisyonu taşımaya devam etmeyin…
Aynı anda ideal olarak 3 farklı sektörden birer hisseniz olsun.Yatırım yaptığınız şirketleri araştırın, iyice bilmediğiniz şirketin hissesini almayın, söylentilere kulaklarınız her zaman kapalı olsun.“Borsadaki düşüşleri değerlendirmesini bilin” Tahtalar kan kırmızı yani herkes satarken siz yavaş yavaş alın.. Herkes alıma geçtiğinde (meşhur ayakkabı boyacısı hikayesi) siz satın.

Az ama sürekli kazanmayı planlayın…Kuralları bildiğinizden emin değilseniz OYUNA girmeyin. Oyunun kurallarını bilmeden maç kazanamazsınız.

Benzer Yazılar

Sonraki Yazı
« Önceki Yazı
Önceki Yazı
Sonraki Yazı »

Hiç yorum yok