Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-4

04:57
LİKİDİTE ORANI: kısa vadede nakde dönüsebilecek dönen varlikların, kısa vadeli borçları karsilama gücünü gösterir.

LİKİDİTE RİSKİ: Sahip olunan kiymetin istenildiginde paraya
çevrilememesini, kiymetin cari piyasa degerinin altinda elden çikrilmasini ifade eder.

LİKİT FON: Vadesine 90 günden az kalmis sermaye piyasasi arçlarından olusan fonlardir.

MACD GÖSTERGESİ: (The Moving Average Convergence / Divergence: hareketli ortalamaların Uyumlulugu ve Uyumsuzlugu)
MACD`de 26 günlük hareketli ortalamadan 12 günlük hareketli ortalama çikarilir. Daha sonra çikan farkin 9 günlük hareketli ortalamasi alinir.MACD "al" komutunu kesisme yukari dogru olduğunda "sat" komutunun ise kesisme asagiya dogru olduğunda verir.

MALİ ENDEKS: Mali sektörde yer alan şirketlerin hisse senetlerinin fiyatlarındaki değişmeler dikkate alinarak haesaplanan hisse senetleri piyasasi endeksidir.

MANÜPLASYON: Piyasada canlilik yaratmak amaciyla suni olarak alim/satim yapmaktir.

MARKET-MAKER: Piyasa düzenleyicisi demektir. Hisse senetlerinde alım ya da satım yapılarak aşırı fiyat hareketlerinin önlenmesidir

MENKUL KIYMET: Ortaklik veya alacaklilik saglayan belli bir meblagi temsil eden, yatirim araci olarak kulanilan dönemsel gelir getiren, misli nitelikte seri halinde çikarilan, ibareleri ayni olan ve sartları kurulca belirlenen kıymetli evraktir.

MENKUL KIYMET İHRACI: Sermaye piyasasi arçlarınin ihraççilar tarfindan çikarilip halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışidir.



MENKUL KIYMET İRADI: Menkul ve gayri menkullerden elde edilen faiz, kira, rant gibi hasilati ifade etmektedir.

MERKEZ BANKASI: Banknot ihraç eden, hükümetin para ve kredi politikasini yürütmede yardimci olan, veznedarlik görevini üstlenmis, devletin iktisadi ve mali danismanligini yapan bir kurumdur.

MEVDUAT: Belirli dönem için geri ödemek kosuluyla belirli bir bedel karşılığında mevduat sahibi kisilerce bankalara tevdi edilen paradir.

MÜŞTERİ BAZINDA SAKLAMA: 1995 yilindan itibaren borsa yatırımcılarınin borsa üyeleri nezdindeki saklama hesaplarınin Takasbank nezdinde eslenerek müsterinin kod ve sifresini kullanarak Takasbank nezdindeki bakiyesini takip edebilmesini saglayan hizmettir.

MOMENTUM : Momentum bugünkü fiyatin baz alinan önceki fiyata bölünmesi sonucu ve sonucun 100 etrafinda salinmasiyla olusur. Momentum baz alinan kendi ağırlıklı ortalamasinin üzerine çıktığında"al" komutu, düstügünde ise "sat"" komutu verir.

MÜŞTERİ EMRİ: Borsa üyelerine müsterileri tarfindan verilen alim satim emirleridir.

NAMA YAZILI SENET: Hisse senedinin üzerinde sahip olanın ad ve soyadının yazılı olduğu senetlerdir.Bu hisselerin satılması durumunda şirketlerin pay kütüğü defterine kaydı gerekmektedir ve hisse üzerine yeni sahip olanın adı ve soyadı yazılır.

NOMİNAL DEĞER: Hisse senedinin veya tahvilin sahip olduğu en küçük küpürün üzerinde yazili olan degerdir.

NORMAL EMİR: Küsüratsiz tam olarak 1 lot ve katlarından olusan emirdir.(1 lot = 1.000 adet )

ÖDENMİŞ SERMAYE: Esas sermaye sistemine tabi ortakliklarda, ortaklarca taahhüt edilen sermayenin nakdenödenmis kismidir.

OPSİYON SÖZLEŞMESİ: Alan tarafa üzerine opsiyon yazilan mal veya kiymetin gelecekte belirli bir tarihte belirlenen miktarda alma veya satma hakkini saglayan sözlesmedir.

ORDİNO: Borsa yatırımcılarının işlem yaptıkları aracı kurumlarında verdikleri alım-satım emirleridir.


OSİLATÖR: Piyasanın aşırı alım ya da aşırı satış bölgesinde olup olmadığını belirleyen göstergelerdir. Fiyat grafiğinin altına çizilir. Osilatör yukarı uca eriştiğinde aşırı alım bölgesinde, aşağı uca eriştiğinde aşırı satım bölgesindedir.

ÖZEL EMİR: Yönetim kurulu tarafindan menkul kiymet bazinda belirlenen hisse sayisini asan ve başka bir özel emir ile eslendiginde eksper onayi ile gerçekleştirilen emirdir.

PARA PİYASASI: kısa vadeli fon arz ve talebinin karsilandigi piyasadir. Para Piyasasi Araçları; para, mevduat, kredi ve sosyal güvenlik fonlarıdir.

PAY BAŞINA TEMETTÜ: Bir dönemde ortaklara dagitilmasina karar verilen toplam kar payinin o döneme ait hisse senedi sayisina bölünmesi ile bulunur.


PAY BAŞINA KAR: ışletmenin hisse başına düşen net dönem karını göstermektedir.

PİYASA FİYATI: Bir menkul kiymetin piyasadaki arz ve talebe göre olusan fiyatidir.

PİYASA KAPİTALİZASYONU: Borsada işlem gören hisse senetlerinin çıkarılmış nominal sermayelerinin kapanış fiyatları itibarıyle piyasa değerleri toplamıdır.

PİYASA RİSKİ: Yatırımcıların beklentilerindeki değişmelerden dolayi menkul kıymetlerin fiyatlarında değişmelerin ortaya çikmasi ile zara olusmasidir.

PLASMAN: Yapilmis olan bir yatirimin el değiştirmesidir. Ekonomi için ek bir yatirim degil sadece yatırımcınin değişmesidir.

RESMİ MÜZAYEDE PAZARI: Mahkemelerin, icra dairelerinin ve diğer resmi dairelerin borsada yapılmasını gerekli gördükleri hisse senedi işlemlerinin gerçekleştirildiği pazardır.

Benzer Yazılar

Sonraki Yazı
« Önceki Yazı
Önceki Yazı
Sonraki Yazı »

Hiç yorum yok