Dow teorisi nedir, ne demektir, kelime anlamı nedir?

05:03
Dow Teorisi (Dow Theory)
Modern teknik analizin atası olarak nitelendirilen Charles Dow‘un ölümünden sonra, The Wall Street Journal gazetesinde 1900 – 1902 yılları arasında yayınlanan makalelerinden derlenerek ortaya çıkarılan Dow Teorisi, teknik analiz yöntemlerinin en eskisi ve hakkında en çok araştırma yayını yapılmış olanıdır.
Teorinin amacı, hisse senedi piyasasının yönünü (trendini), genel iş dünyasının gidişatı ile ilişkilendirmek, kısa vadeli fiyat hareketlerini gözardı ederek hisse senedi piyasasının genel yönünü tahmin etmeye çalışmak ve bu yolla belirlenen trendin doğru zamanda doğru tarafında yer alabilmektir.
Dow, hisse senedi fiyatlarının rassal olarak oluşmadığını ve hisse senedi fiyatlarının 3 farklı dönemsel trend tarafından etkilendiği hipotezini ortaya atmıştır.
Dow Teorisi 6 temel ilke üzerinde oluşturulmuştur.
DEFLASYON Nedir, Kelime Anlamı Nedir?

DEFLASYON Nedir, Kelime Anlamı Nedir?

05:00
Deflasyon : Deflasyon, enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyaseti.Deflasyon, nicesel para teorisine dayanan bir siyasettir. Genellikle iktisadi durgunluk dönemlerinde, mal ve hizmet arzının talebini geçmesiyle beraber alım gücünün azaldığı durumlarda piyasadaki para arzının da azalmasından kaynaklanır. Deflasyonun üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olur. Deflasyon, fiyatların artış hızının azalması anlamına gelen disinflation ile karıştırılmamalıdır. Disinflation, enflasyonun artış hızının azalması, deflasyon ise fiyatların azalmasıdır.

Deflasyon Türleri :
Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-5

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-5

04:59

RSI GÖSTERGESİ: (Relative Strength Index : Relatif Güç ındeksi). RSI osilatörünün ana değeri, aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinin belirlenebilmesi için üst ve alt sınırları sağlar. RSI osilatörünün değeri 0 ile 100 arasında dalgalanır. 70'in üzeri aşırı alım, 30'un altı ise aşırı satış bölgesidir.


RÜÇHAN HAKKI: Bedelli sermaye artırımlarına mevcut ortakların ellerindeki hisseleri oranında öncelikle katılma hakkıdır.

SEANS: Bir menkul kıymet pazarında işlemlerin gerçekleştirilebileceği zaman aralığı.

SERMAYE ARTIRIMI: Bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılmasıdır.


SERMAYE PİYASASI KURULU: Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuş, piyasanın işlerliği için gerekli düzenlemeler yapan ve sermaye piyasasında faaliyet gösteren kuruluşları denetleyen tüzel kişiliğe sahip bir kurumdur.


SERMAYE PİYASASI KURUMLARI:
Aracı kuruluşlar, yatırım ortaklıkları, yatırım fonları ve sermaye piyasasında faaliyet göstermesine izin verilen diğer kurumlardır.


SINAİ ENDEKSİ: Sadece sanayi sektöründe yer alan şirketlerin hisse senetlerinin fiyatlarındaki değişmeler dikkate alınarak hesaplanan hisse senetleri piyasası endeksidir.


SWAP: Faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amacıyla geliştirilmiş işlemdir.


SÜRÜ PSİKOLOJİSİ: Büyük fiyat dalgalanmalarında küçük yatırımcıların bilinçsiz şekilde yüksek fiyattan alım yapmaları ya da panikle düşük fiyattan satış yapmalarıdır.

TABAN FİYAT: Hisse senetlerinin bir seans içerisinde görebileceği en düşük değerdir.


TAKOZ FORMASYONU: Devam eden harekette yorgunluk oluştuğunu belirtir. Yükselen takoz ve düşen takoz olmak üzere ikiye ayrılır.


TOPTAN SATIŞLAR PAZARI: önceden alıcıları belirli olan ya da olmayan, belirli bir miktarın üzerindeki hisse senedi işlemlerinin organize bir piyasada gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur.


TREND: Bellirli bir zaman dilimi aralığında belli bir seyiri oluşturan değerlerde ortaya çıkan sürekli artma ya da azalmaları ifade eder.

ULUSAL PAZAR: Burada işlem gören bütün şirketler, İMKB tarafından önceden belirlenmiş kotasyon şartlarını tümüyle karşılayan şirketlerdir. Ulusal pazardan seçilmiş 100 şirkete ait hisse senetleri ıMKB-100 Endeksini oluşturmaktadır.


UNDERWRITING : (Aracılık yüklenimi). Yeni çıkarılan menkul kıymetlerin satış işleminin bir banka ya da aracı kuruluşlar tarafından üstlenilmesidir.


ÜÇGEN: Teknik analizde hisse senedi fiyatının eriştiği en yüksek fiyat ile en düşük fiyat arasındaki farkın önce genişleyip sonra daraldığı grafiktir.

YATAY ANALİZİ: Dönemler arası bilanço ve gelir tablosu kalemlerin değişimlerini gösterir.

YENİ ŞİRKETLER PAZARI: Yeni kurulmuş olmakla beraber, büyüme potansiyeli taşıyan şirketlerin hisse senetlerinin borsada işlem görmesi amacıyla kurulmuştur.


YÜKSELEN TAKOZ: Büyük düşüşlerden önce oluşur. Yukarı doğru açısı olan bir üçgen görünümündedir. Takozun uçlarına doğru çıkış güç kaybeder. Hacim artışı olmaz,hacim daralır. Hacim yükselen fiyatı onaylamaz. Takozun yükselen destek çizgisi kırıldığında, düşüş takozun boyunun üçte iksi kadar olur.


YÜKSELEN ÜÇGEN FORMASYONU: Fiyatların çıkarken aynı seviyede direnç oluşturmasına karşılık düşerken daha üst seviyede dip yapmasıyla oluşan şekildir. Fiyatların belirgin bir prim yapmadan önce oluşturduğu formasyondur. Formasyon hedefi ise formasyonun direnç seviyesi ile en düşük fiyatlı günü arasındaki farkın direnç seviyesine eklenmesiyle bulunur.

ZAMAN ÖNCELİĞİ: Hisse senetleri piyasasında, fiyat eşitliği halinde sisteme zaman açısından daha önce kaydedilmiş emirlerin öncelikli karşılanmasıdır.
Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-4

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-4

04:57
LİKİDİTE ORANI: kısa vadede nakde dönüsebilecek dönen varlikların, kısa vadeli borçları karsilama gücünü gösterir.

LİKİDİTE RİSKİ: Sahip olunan kiymetin istenildiginde paraya
çevrilememesini, kiymetin cari piyasa degerinin altinda elden çikrilmasini ifade eder.

LİKİT FON: Vadesine 90 günden az kalmis sermaye piyasasi arçlarından olusan fonlardir.

MACD GÖSTERGESİ: (The Moving Average Convergence / Divergence: hareketli ortalamaların Uyumlulugu ve Uyumsuzlugu)
MACD`de 26 günlük hareketli ortalamadan 12 günlük hareketli ortalama çikarilir. Daha sonra çikan farkin 9 günlük hareketli ortalamasi alinir.MACD "al" komutunu kesisme yukari dogru olduğunda "sat" komutunun ise kesisme asagiya dogru olduğunda verir.

MALİ ENDEKS: Mali sektörde yer alan şirketlerin hisse senetlerinin fiyatlarındaki değişmeler dikkate alinarak haesaplanan hisse senetleri piyasasi endeksidir.

MANÜPLASYON: Piyasada canlilik yaratmak amaciyla suni olarak alim/satim yapmaktir.

MARKET-MAKER: Piyasa düzenleyicisi demektir. Hisse senetlerinde alım ya da satım yapılarak aşırı fiyat hareketlerinin önlenmesidir

MENKUL KIYMET: Ortaklik veya alacaklilik saglayan belli bir meblagi temsil eden, yatirim araci olarak kulanilan dönemsel gelir getiren, misli nitelikte seri halinde çikarilan, ibareleri ayni olan ve sartları kurulca belirlenen kıymetli evraktir.

MENKUL KIYMET İHRACI: Sermaye piyasasi arçlarınin ihraççilar tarfindan çikarilip halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin satışidir.

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-3

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-3

04:56

IMKB TAKAS ve SAKLAMA BANKASI A.Ş: Sermaye piyasasinda faaliyet gösteren banka ve araci kurumlara saklama ve takas hizmeti veren kurulustur.

INDIKATOR: Son fiyatin ve hacmin önceki fiyatlar ve hacimler ile mukayesesini yaparak olusturulan kilavuz grafik ve /veya göstergedir.

İŞLEM SAATLERİ:
· Gözalti Pazari: 9.15-9.30· Ulusal Pazar, Bölgesel Pazar, Yeni şirketler Pazari:
· 09.30-12.00 (1.seans)
· 14.00-16.30 (2.seans)

İŞLEM HACMİ: Her hisse senedi için gerçekleşen işlemlerdeki hisse senedi sayisi ile işlem fiyatinin çarpilmasiyla elde edilen degerlerin toplamidir. Tüm hisse senetlerinin işlem hacimleri toplami, piyasanin toplam hacmini olusturur.

İŞLEM MİKTARI: Bir seansda yada belli bir dönemde alinip satilan menkul kiymet adedidir.

İTFA: Bir borcun ödenerek kapanmasidir.

KAÇIS SEVİYESİ: Önemli bir destek seviyesinin bir kaç kez test edilerek belirginlesmesinden sonra, bu seviyenin altina düsülmesi durumunda fiyatların bir alt seviyedeki destek seviyesine kadar düsebilecegi kabul edilen seviyedir.

KAFA OMUZ FORMASYONU: Hissenin oluşturduğu üç tepenin ortada kalanının (kafa) yanında kalan diğer iki tepeden (omuzlar) daha uzun olduğu geri dönüş formasyonudur. Ortalarındaki diplerin alt seviyelerinden çizilen trend çizgisi kırıldığında formasyon tamamlanmış olur.

KAMBIYO: Madeni ve Kagit para şeklindeki tüm yabancı ülke paraları ve bu paralarla ödeme yapabilen her tür hesap, belge, bono,poliçe, çek vb. parasal araçların tümüne kambiyo denir.

KAR DAĞITIM ORANI: ışletmenin net dönem karından ne kadarının adi hisselere temettü olarak dağıtıldığını gösterir. (Toplam Temettü / Net Dönem Karı)


KAR MARJLARI: Brüt, faaliyet, ve net kar rakamlara bakılır -- ne kadar yüksekse o kadar iyi. Ayrıca, nakit çıkış gerektirmeyen kalemlere faaliyet karı ilave ederek Vergi, Finansman gideri, Amortisaman öncesi Kar (VFAÖK) marja da bakarak gerçekte şirket operasyonlarından ne kadar kar ettiğini gösterir

KANUNİ YEDEK AKÇE: Bankalar tarafindan bir emniyet fonu olarak ve olasi zararlarıni karsilamak amaciyla kardan ayrilan paya denir.

KARMA FON: Hisse senetleri, borçlanma senetleri, altın ve diğer kıymetli madenlerin en az ikisinden olusan ve her birinin degeri fon portföy degerinin %20`sinden az olmayan fonlardir.

KAPANIŞ FİYATI: Bir seansda borsa kaydına alınan en son işlemin fiyatıdir.

KAPİTALİZASYON: Herhangi bir isletmenin birikmis yedek akçe ve karinin sermaye artırımında kullanilmasina denir.

KAR: Toplam hasilattan toplam maliyetin düşmesi ile elde edilen degerdir.

KARA PARA: Yasal islerden eldeeilmemis veya vergisi ödenmemis paraya denir.

KISA DÖNEMLİ GÖSTERGE: Fiyat değişimlerinde kısa bir zaman dilimini baz alarak hizli komutlar olusturan göstergedir.

KIYMETLİ EVRAK: Kambiyo senetleridir. kıymetli evrak olarak çek, bono, tahvil hisse senedi ve poliçe yi sayabiliriz.

KONSOLİDASYON: Uluslararasi borç işlemlerinde bankaların ya da direkt olarak borçlu olan ülkenin, vadesi gelen bir borcun daha uzun süreli bir vadeye uzatilmasi işlemidir.

KONVERTİBİLİTE: Bir ülkenin yerel parasinin serbest döviz piyasasinda diğer yabancı paralara ve altina dönüsebilme özelligidir.

KOPUŞ SEVİYESİ: Önemli bir direnç seviyesinin bir kaç kez test edilerek belirginleşmesinden sonra, bu seviyenin asilmasi halinde fiyatların bir üst seviyedeki direnç seviyesine kadar çikabilecegi kabul edilen seviyedir.

KOT DIŞI (KOTE EDİLMEMİŞ) PAZAR: Borsaya kote edilmemiş menkul değerlerin alım ve satımına konu olan pazardır.

KOTASYON: Menkul kıymetlerin listeye alınması işlemidir.

KREDİ: Mali kurumlarca kisi ve kuruluslara verilen borç paraya denir.

KREDİLİ MENKUL KIYMET İŞLEMLERİ: Bir araci kurulus nezdinde müsteri adina kredi hesabi açilmasi kosuluyla müsteri ve araci kurulus arasinda yapilacak sözlesme hükümleri çerçevesinde menkul kiymet alinmasidir.

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-2

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-2

04:54
DİRENÇ NOKTASI: Borsada, belli bir süreç içinde sürekli bir fiyat artisinin yogun satışlar sonucu durduruldugu fiyat seviyesini ifade eder.

DİKEY ANALİZ: Aynı dönem içinde bilanço kalemlerin toplam aktifler içindeki payları ve gelir tablosu kalemleri için net satışlar içindeki payına bakar.

DÜZELTME: Mevcut fiyat trendinin aksi yönünde oluşan hareketlerdir. Fiyatlar mevcut trendin yönünde tekrar ilerlemeye başlamadan önce genelde belirli bir yüzdeyle bir düzeltme yaparlar.

DÖVİZ: Ulusal para dışındaki tüm yabancı paralar ve bu para cinsinden deger tasiyan menkul degerlere verilen isimdir.

DÖVİZ KURU: Bir ülkenin ulusal parasinin yabancı ülkelerin parasi cinsinden degeridir.

DÖVİZ TEVDİAT HESABI: Yurtiçi ve yurtdışında yerlesik kisilerin, ticari bankalarda açmis oldukları yabancı para cinsinden mevduata verilen isimdir.

DÜNYA BANKASI: Dünya Bankasi yada Uluslararasi Imar ve Kalkinma Bankasi`nin temel amaci, üye ülkelerin gelismesine yardimci olacak mali kaynakları saglamaktir.

DÜŞEN ÜÇGEN FORMASYONU: Fiyatların düserken ayni seviyede destek olusturmasina karsilik çikarken daha düsük seviyede tepe yapmasiyla olusan şekildir. Fiyatların belirgin bir deger kaybetmeden önce olusturdugu formasyondur. Formasyonun düşüş hedefi, formasyonun destek seviyesi ile en
yüksek direnç seviyesi arasindaki farkin destek seviyesinden
çikarilmasiyla bulunur.

DÜŞEN TAKOZ FORMASYONU: Büyük çikislardan önce olusur. Yukari dogru açisi olan bir üçgen görünümündedir. Takozun uçlarına dogru düşüşün siddetinde azalma olur. Hacim azalmasi çok belirgin hale gelir. Takozun düşen direnç çizgisi kirildiginda, çikis takozun boyunun üçte ikisi kadar olur.

EFEKTİF: Merkez Bankasi`nca alim ve satimi yapilan ve Türk lirasi olarak kurları belirlenen yabancı ülkelere ait kagit paradir.

ELLIOTT DALGA ANALİZİ: Çıkan dalgaları ve düşen dalgaları kendi içinde gruplara ayirarak inceleyen analiz sistemidir.

EMİRLERDE GEÇERLİLİK SÜRESİ: Borsa emirlerinin geçerlilik süresi bir tam gün (2 seans) olarak belirlenmiştir.

EMİSYON: Merkez Bankalarınca piyasaya banknot sunulmasidir.

ENDEKS: Borsa'da işlem gören hisse senetlerinin fiyat ve getirilerinin bütünsel ve sektörel bazda performanslarının ölçülmesi amacıyla oluşturulmuştur Borsa endeksleri hisselerdeki fiyat hareketlerinden yola çıkılarak borsanın genel trendlerinin belirlenmesinde kullanılır. Belirli şartlara göre ve sektörel temsil kabiliyeti göz önünde bulundurularak seçilen hisseler endekslerin hesaplanmasında kullanılır.

ENDEKS FON: Borsa endekslerindeki oranlara göre endeks kapsamindaki hisse senetlerinden olusan portföyü isleten fonlardir.

ENFLASYON: Toplam talebin toplam arzı aşmasıdır.

ENFLASYON RİSKİ: Yatırımcı tarafindan arzulanmayan bir reel getiri oraninin gerçekleşme olasiligini ifade eder.

EVALÜASYON: Bankaların kayitlarında sabit kur üzerinden geçirilen dövizlerin her ay sonunda geçerli cari kura göre düzenlenmesine denir.

FACTORING: Alacak hakkının bir başka kurulusa devri sonucunda likit fon saglayan bir mali işlemdir. Ülkemizde de hizla yayginlasan bir finansman yöntemidir.

FAİZ: Ödünç alinan belirli bir fonun kullanma bedelidir.

FAİZ ORANI RİSKİ: Yatirim yapilan kiymetin fiyatinin piyasadaki faiz oranlarından olumsuz olarak etkilenmesi durumunda olusan risktir.

FLAMA FORMASYONU: Bayrak formasyonuna benzer. Yapilan hizli primlerden sonraki dinleme sirasinda fiyatların çok düsük bir açiyla asagiya veya yukariya dogru hareket etmesidir. Formasyon hedefi, yapilan ilk belirgin boyutunun düzeltme sirasinda yapilan dip seviyeye eklenmesiyle bulunur.

FIBONACCI: Sayı serilerine dayanan bir analiz tekniğidir. Fibonacci sayıları serisi (1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 144...), üçüncü sayıyı bulmak için ilk iki sayı toplanarak oluşturulur. Bu seride bir sayının kendinden sonra gelen sayıya oranı % 62'dir ki bu da yaygın bir Fibonacci düzeltme sayısıdır. % 62'nin tersi olan % 38'dir ki bu da yaygın bir Fibonacci düzeltme sayısıdır. Fibonacci zaman hedeflerine, belli başlı tepe veya diplerden itibaren Fibonacci günleri, haftaları veya yılları sayılarak erişilir.

FİYAT ADIMI: Her hisse senedi fiyati için bir defada
gerçekleştirilebilecek en küçük fiyat değişimidir. Bu adimlar baz fiyat araligina göre belirlenir.
FİNANSAL KİRALAMA: Makine ve teçhizatin mülkiyet hakkının yasal olarak kiraya verende kalmasina ragmen, ekonomik açidan kiralanan varlik üzerindeki kontrolü kiraciya devreden ve kiraciyi varligin fiili sahibi haline getiren uzun süreli bir leasing türüdür.

FİNANSAL RİSK: Yatirim yapilan kiymeti ihraç eden şirketin mali yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda olusan risktir.

FİYAT GÖSTERGESİ: Sadece fiyat değişimini baz alan inceleme sonucu ortaya al veya sat komutları çikaran göstergedir.

FİYAT MARJI: Bir hisse senedinin seans içinde önerilebilecek en düsük ve en yüksek fiyat araligini olusturur. Fiyat marji her hisse için baz fiyatin %10 alti ve üstü şeklinde otomatik olarak hesaplanir. Rüçhan hakki kupon pazarinda ise fiyat marji %25`dir.

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-1

Borsa ile ilgili kavramlar ve tanımları-1

04:53

AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİ: Sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınmak sureti ile satılmasıdır.

ADİ HİSSE SENETLERİ: Özel birtakım üstünlükleri ve hakları sağlamayan hisse senetleridir.

ALACAK DEVİR HIZI: Ticari alacakların kaç kez satışlara dönüştüğünü göstermektedir.

AĞIRLIKLI ORTALAMA FİYAT: Her hisse senedi için, her seans öncesinde bir önceki seans işlemleri dikkate alınarak ayrı bir ağırlıklı ortalama fiyat oluşturulur. Bu fiyat hesaplanırken değişik fiyattan ve miktarlardan gerçekleşen ve fiyatı tescil edilen normal emirler dikkate alınır. Bir fiyatın tescil edilebilmesi için işlemin lot olması ve gerçekleşmiş işlemin özel emir şeklinde olmaması gerekir.

ALTIN VE DİGER KIYMETLİ MADENLER FONU: Portföyününün en az %51`ini altın ve diğer kıymetli madenlerin oluşturduğu fonlardır.

ANONİM ŞİRKET: Bir ünvana sahip en az 5 ortakça ana sözlesmesinde yazili konularda faaliyette bulunmak üzere asgari 50,000 YTL (50 mia TL) sermaye ile kurulmuş olan ve esas sermayesi belli paylara bölünmüş olan sermaye şirketleridir.

ARACI KURUM: Sermaye piyasası araçlarını kendi ya da müşterileri adına alım satım işlemini yapan kurumdur.
Değişik piyasalarda oluşan fiyat farklılıklarından yararlanmak sebebiyle yapılan hisse senedi, değerli maden ve evrak işleri de arbitraj kapsamına girer.


AVRUPA PARA BİRİMİ: ECU Sepeti Topluluğa üye on ülkenin paralarının sabit tutarlarının toplamından oluşmaktadır. Bu tutarlar her üyenin ağırlık katsayısına göre belirlenmiştir. Katsayılar ülkenin GSMH`si, Topluluk içindeki ticaret hacmi ve kısa vadeli parasal destekleme sistemi içindeki paylarına göre belirlenmiştir.

AYI PIYASASI: Hisse senedi fiyatlarında düşüş beklentilerinin olduğu piyasalardir.

BASİT FAİZ: Belli ve değişmeyen bir sermaye üzerinden belli bir süre için hesaplanan faizdir.

BASİT ORTALAMA: Belirli bir dönem araligindaki kapanış fiyatlarınin toplanarak baz alinan gün sayisina bölünmesi sonucu olusturulan ortalamadir.

BAŞ VE OMUZ FORMASYONLARI: Hisse senetlerinin teknik analizinde kullanılan formasyonlardandır. Bu tip formasyonlar, fiyatların insan omuzu gibi düz bir seyir izlerken birden yükselip (başı oluşturup) tekrar omuz seviyesine dönmesi ile oluşur.

BAYRAK: Hisse senedi borsasında teknik analizde kullanılan grafik şekillerinden biridir. Fiyatlarda görülen uzun bir düşme yada yükselme sonrası fiyatların istikrarlı bir şekilde ve ayni oranlarda önce düşüp sonra yükseldiği grafik şeklini ifade eder.

BAZ FİYAT: Bir hisse senedinin bir seans süresince işlem görebilecegi en alt ve en üst fiyat limitlerinin belirlenmesinde esas teskil eden fiyattir. Bir hissenin bir önceki seansdaki Ağırlıklı Ortalama Fiyatinin en yakin fiyat adimina yuvarlanmasi ile hesaplanir.

BEDELLİ SERMAYE ARTTIRIMI: Anonim ortaklikların, artirdikları sermaye karşılığı çikardikları hisse senetlerini ortaklarına belirli bir bedelle nakit karşılığı dagitmalarına denir.

BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI: Anonim ortaklikların, iç kaynaklarından yaptikları sermaye artırımı karşılığı çikardikları hisse senetlerini bir bedel almaksizin ortaklarına dagitarak gerçekleştirdikleri sermaye artirimlarıdir.


BETA KATSAYISI: Hisse senedinin hareketliliğini gösteren bir katsayıdır. Bir hissenin betası, hisse senedi fiyatındaki yüzdesel değişimin, piyasa endeksindeki yüzdesel değişime bölünmesiyle hesaplanır. çıkan sayınının 1'den büyük ise hissenin hareketliliğinin yüksek olduğu söylenebilir. Ayrıca bu katsayı hissenin borsadaki genel bir düşüş ya da yükseliş trendinde nasıl tepki vereceğini ortaya koyabilir.


BİLEŞİK FAİZ: Herhangi bir sermayeye verilen faize de faiz verilmesidir. Yani belirli bir dönem sonundaki faiz arti ilk sermaye toplamına tekrar faiz işlemi uygulanmasi işlemidir. bileşik faiz ticari bankaların mevduat ve kredi işlemlerine uyguladıkları bir yöntemdir.

BİRİKMİŞ TEMETTÜ: şirketler sermayedarlara her zaman kar payı dağıtmayabilirler. Bu dağıtılmayan karlar bilançoda borçlu bir kalem olarak gösterilerek şirketin birikmiş temettülerini oluştururlar.


BİRİNCİL PİYASA: Hisse senetlerini halka arz eden şirketler ile tasarruf sahiplerinin doğrudan doğruya karşılaştıkları piyasadır.

BLUE CHIPS: Borsalarda büyük firmalara ait ve yıllar itibariyle istikrarlı bir seyir izleyen menkul kıymetlere verilen isimdir. Bunlar genelde tanınmış firmaların kağıtlarından oluşur. Yatırımcı gözüyle bunlara güven tamdır. Bundan dolayı da fiyatları nispeten yüksektir.

BLOK SATIŞ: Bir firmanın sermayesinin yüzde 10'undan daha fazla hisse satışını ifade eder.

BOLLINGER BANTLARI: John Bollinger tarafından geliştirilen bu gösterge 20 dönemlik hareketli ortalamanın iki standart sapma üstüne ve altına bantlar çizer.

BOĞA EĞİLİMİ: Borsada iyimser havayı ifade eder. Fiyatları yükseleceği beklentisiyle düşük fiyattan hisse alınıp yüksek fiyattan satma eğiliminin ağırlık kazandığı piyasadır.

BORSA DIŞI PİYASA: Londra ve NewYork borsaları gibi, kabul edilen hisse senedi borsalarınin yetkileri dışında hisse senetleri alim ve satimin yapildigi piyasadir.Türkiye`de de borsa disi piyasa lot alti ve küsuratli işlemlerle sınırlıdir. Bu işlemler IMKB tarafindan 1990`dan itibaren denetim altina almistir.

BORSA EMİRLERİ: Müsteri emirleri, üye temsilcileri tarafindan seans içinde borsa bilgisayar sistemine aktarildiginda borsa emrine dönüsür.

BÖLGESEL PAZAR: Ülkenin çesitli bölgelerinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli hisse senetlerinin güvenli bir ortamda işlem görmesini saglamak amaciyla kurulmustur. Ayni zamanda Ulusal pazar için geçerli kotasyon sartlarıni saglayamayan şirketler de burada işlem görür.

BROKER: Borsada başkası adına alım satıma ilişkin konuları görüşen, malın mülkiyeti kendışıne ait olmayan ve yaptığı hizmet karşılığı komisyon alan kişilerdir.

BRÜT KAR MARJI: İşletmenin satışlarınin brüt karlılığını göstermektedir.

CARİ ORAN: Firmanın kısa sürede borç ödeme gücünü gösteren orandır. Oranın büyümesi firmanın cari borç ödeme gücünün yükseldiği anlamına gelir.

CARİ FAİZ ORANI: Piyasada fon arz ve talebinin karşılanması sonucu oluşan faiz oranıdır.

ÇARPANLAR YÖNTEMİ: çeşitli fiyat çarpanlara bakılarak yapılan şirket analizidir.

ÇAPRAZ KUR: İki yabancı para biriminin bir başka ülkedeki degerlerini göstermek için kullanılan terimdir.

CCI GÖSTEGESİ: (Commodity Channel Index: Mal Kanal Indeksi)
"CCI" hissenin kapanış fiyatı ile verilen periyod için önceki ağırlıklı
ortalamaları mukayese eder.CCI normal sartlarda + , - 100 arasinda hareket eder. Bazen + 100`ün üzerine çikar ve bu duruma (over-bought) asiri alinmislik denir. Bazen de - 100`ün altina düser ve bu duruma (over-sad) asiri satılmışlık denir. Bu
durumda CCI - 100 çizgisinin üzerine çıktığında "al"komutu ve + 100 çizgisinin altina düstügünde "sat" komutu verir.

ÇIKARILMIŞ SERMAYE: Kayitli sermaye sistemine tabi ortaklikların satışi yapilmis hisse senetlerini temsil eden sermayeleridir.

DEFLASYON: Bir ekonomide toplam arzin, toplam talebi aşması durumudur.

DEFTER DEĞERİ: Bir isletmenin özsermaye toplaminin pay senedi sayisina bölünmesiyle belirlenir.

DESTEK SEVİYESİ: Fiyatların düserken yogun alimlar ile karşılaştigi ve daha asagiya düşmekte zorlandigi seviyedir.

DEVLET TAHVİLİ: Maliye Bakanligi tarafindan itibari kıymetleri esit ve ibareleri ayni olmak üzere çikartilan borç senetleridir.
Borsa aracısı nedir, kelime anlamı nedir?

Borsa aracısı nedir, kelime anlamı nedir?

04:24

Borsada kendi adını kullanarak kişi, kurum ve kuruluşlar hesabına alım satım yapan kimse.

İMKB(İstanbul Menkul Kıymetler Borsası)

07:06

Menkul Kıymetlerin alım ve satım işlemlerinin yapıldığı menkul kıymetler piyasasıdır. Hisse senetlerinin alım ve satım işlemleri hisse senedi birinci ve ikinci pazarında yapılır. Tahvil, hazine bonosu, finansman bonosu ve gelir ortaklığı senedi gibi menkul kıymetlerin alım ve satımı da tahvil ve bono pazarında gerçekleştirilir.
Borsa komiseri nedir, kelime anlamı nedir?

Borsa komiseri nedir, kelime anlamı nedir?

07:05
Borsalarda günlük alım satım işlemlerini, fiyat dalgalanmalarını denetlemek üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından atanan memur.

Altın Borsası nedir, kelime anlamı nedir?

07:02

Altın Borsasından söz etmeye başlarken İAB(İstanbul altın borsasından sözetmek gerekmektedir Kısaca birkaç kelime ile İstanbul altın Bırsasından söz etmek gerekirse 1995 yılında kurulan altın borsası iki ana piyasan oluşur ve bunlar hakkında hem durum hemde istatiksel çalışmalar ayrıca endeks çalışmaları yapar.
1- KIYMETLİ MADENLER PİYASASI
    - Altın işlemleri
    - Gümüş işlemleri
    - Platin işlemleri
    - Standart dışı altın işlemleri
2- KIYMETLİ MADENLER ÖDÜNÇ PİYASASI
    - Ödünç işlemleri
    - Sertifakalı işlemler
İstanbul Altın borsası şu konularda veriler yayınlar.
-Piyasa verileri ( bu verilerde şu bilgiler bulunur)  Fiyat tipi,  (YTL/kg, USD/ons, EURO/ons) , önceki kapanış, en düşük fiyat, en yüksek fiyat, kapanış fiyatı, ağırlıklı ortalama fiyat, işlem hacmi, işlem miktarı, işlem sayısı ..
-Kıymetli madenler ödünç piyasa verileri; yıl, işgünü, kıymetli maden cinsi, vade, en düşük fiyat, en yüksek fiyat, ortalama fiyat, işlem sayısı, işlem miktarı,
- İthalat verileri; kg olarak bilgi vermektedir. İstanbul Altın Borsası merkezi Londra da bulunan Dünya altın Borsasının rakamlarını sıkıca takip eder ve ülkesel kayıpların önüne geçmek amaçlı hareket eder.

Döviz Borsası nedir kelime anlamı nedir?

06:52
Döviz borsaları kendi iç dinamikleri bulunan piyasalardır. Dünya ekonomisine yön veren Ülkelerin başlıca şehirlerinde kurulu olan bu borsalar USD için New York, Almanya için Frankfurt, İngiltere için Londra, Fransa için Paris, saymak gerekir ki  bu şehirler hem döviz borsaları hem ulusal ve uluslararası menkul borsalarını bünyelerinde bulundururlar. Ülkelerarası döviz borsaları 24 saat açıktır.Bunu şöyle izah edersek yanlış anlamaya mani oluruz.Saat farklarından kaynaklan bir açıklıktır bu, Örneklemek gerekirse, Amerika da Batıda borsalar kapanırken  Uzak doğuda döviz borsaları çalışmaya başlamak üzeredir. Ayrıca bu piyasalarda Amerika yada Avrupa genel merkezli banka şubeleri yeni açılmıştır, Uzak doğu döviz borsaları kapandığında ise saat farklarından dolayı  Avrupa da bulunan döviz borsaları yeni çalışmaya başlarlar yani kısaca söylemek gerekirse saat farkları  ve bu saat farklarından dolayı çok uluslu bankacılık ya da mali işlem kuruluşları aracılığı yardımıyla 24 saat faaliyette bulunurlar. Uluslararası döviz borsaları tam günü faaliyette bulunma imkanına sahip olduklarından döviz fiyatları koç kısa süreli sabit pariteye sahip olurlar ve çok hızlı şekilde değişime uğradıkları için dövizin her arz ve talebinde döviz kurları farklılık göstererek tüm dünyayı etkiler. Döviz borsaları basit olarak iki türlü işlem mantığı ile çalışır. Vadeli döviz borsası işlemleri ve vadesiz döviz borsası işlemleri olarak adlandırılır. Bankacılıkta Döviz borsasında vadeli alım yada satımlar ( forward market ), vadesiz alım yapan döviz borsaları işlemlerine  (Spot Market ) denir.

Borsa nasıl oynanır?

06:44
Borsa nasıl oynanır sorusuna karşı iki türlü cevap vermek mümkündür. Burada baz aldığımız İMKB de yapılan hisse senetleri borsası işlevleridir. Borsa bir oyun değildir görüşüne sahip olanlar; bu görüşe sahip olanlar borsanın belirli vadelere dayalı yatırım aracı olduğunu düşenler ve buna göre hareket edenler burada iki olgu daha önemlidir sahip oldukları hisse senetlerini bekleterek takip etmeleri gerekir.Birincisi genel takip dediğimiz sahip olduğu hisse cinslerinden başlayarak ne zaman genel kurul toplanır ne zaman sermaye artırımı yapılır, temettü dağıtım oranı, bedelli hisse dağıtım oranı, bedelsiz hisse dağıtım oranı, ellerinde bulunan hisse senetlerine tekabül eden yıllık yada dönemsel kazançları. Hisse senetlerini ne zaman diliminde elden çıkartmak suretiyle kar marjlarını maksimize ederler. Küçük yatırımcılar bu hisse senetleriyle meslek olarak uğraşmadıkları için ellerindeki hisse senetlerini genellikle takasbank aracılığı ile takip etmek suretiyle yada aracı kurumları kullanarak yaparlar.
Borsa kısa dönem de ticari olarak kar getirir tezini savunanlar genel endekslerin durumuna göre oluşturdukları hisse senetleri sepetinden uygun olanları satmak suretiyle ya aynı hisse senetlerinin düşmesini beklerler yada bedel olarak artacağına güvendikleri hisse senedi alırlar bu arada sağladıkları karı borsa oyunun bir getirisi olarak sayarlar.
Her iki görüşte kendi içinde tutarlı ve sahiplenilebilir görüşlere sahip olmasına rağmen bünyelerinde tutarsız ve zaman içinde borsada değerlendirdikleri meblağları riske etme olanakları vardır.

Canlı Borsa nedir kelime anlamı nedir?

06:39
Canlı Borsa kısaca tarif etmek gerekirse; seans süresi içinde işlem yapılmak istenen borsanın faaliyetlerine katılarak alım satmak anlamına gelir. Hisse senedi borsası olarak olaya birazcık açıklık getirmek mümkündür. Canlı borsa oynamak isteyenlerin öncelikle borsa da kullanılan bir takım terimlerin anlamını bilmesi hatta bu terimlerden sonuçlara nasıl varılacağını öğrenmesi gerekmektedir. Canlı borsada alım satım yapacak olanlar gerekli şirket araştırmalarına göre bir plan belirlemek ve uygulamak zorundadırlar.Canlı borsa da ani karar almak isteyenlerin borsa da faaliyet gösteren bir aracı kurumla müşteri bazında ilişkileri olmalıdır ki kararlarını hemen uygulama fırsatı bulabilsinler. Canlı olarak borsada alım-satım yapacak olan bireyler yada kurumlar gidiş nüanslarını takip etmek için  bu konuda aracı kurumların salonlarından, kendi bilgisayarlarından, tüm iletişim elektronik araçlarından, banka borsa seans takip salonlarından takip edip kararlarını aracı kurumlar sayesinde salon da uygulamaya koyabilirler. Canlı borsa yani seans sırasında bireyler yada kurumlar genel indeksle pek fazla ilgilenmek yerine hazırlıklı oldukları hisse senetlerini hedef alarak davranış biçimi belirlerler.

Borsa nedir kelime anlamı nedir?

06:36
Bazı tüccarların ve özellikle sarraflarla değerli kâğıt ve tahvil alışverişiyle uğraşanların alım satım ve değişim amacıyla devlet denetimi altında iş yaptıkları yerdir. Örnek: Borsada istediği gibi oynuyordu fiyatlarla. N. Cumal
Mal, hizmet, altın, döviz ve menkul değerlerin belirli kurallar çerçevesinde alım ve satım işlemlerinin yapıldığı ortamlar. krş. piyasa
Diğer Dillerdeki Karşılıkları
en: stock market. stock exchange. money-market. share market. bourse. exchange. market. rialto.
en: stock exchange. stock market. exchange. stock exchange. bourse. dealing costs. exchange market. stock- exchange.
Sermaye Borsaları bir çeşit piyasadır. Bu piyasada kurumsal olarak şirketlerin hisse paylarına eşdeğer oranda alım satımı yapılan hisse senedi olarak adlandırılan kıymetli evraklar alınır ve satılır. Ülkemizde İstanbul Menkul kıymetler Borsası ( İMKB ) çeşitli kuralları olarak yapılandırılmış ticaret için güvenlikleri olan kuruluşlardır. Bir çok değerli ürünlerde ve uluslararası piyasalarda alıma satıma müsait paraların ( yani döviz borsası ), mal ticareti için emtia borsaları, değerli madenler için maden borsaları, altın yada gümüş için altın borsaları, gümüş borsaları bulunmakta  İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), konjoktürel gelişmeler sonucu, hisse senetlerinin ticaretinin düzenlenmesi ve standartlaştırılması amacıyla 1986 yılında Karaköy-Tophane'de faaliyete geçmiş bulunmaktaydı. Günümüzde, kendi modern binasıyla İstinye'de faaliyetini sürdürmektedir.

İlk zamanlarda az sayıda şirket, düşük işlem hacmi ve Türk ekonomisine endeksli hareket eden İMKB, günümüzde 270'den fazla şirketin hisse senedi, ortalama 200-300 milyon dolarlık işlem hacmi ve dünya ekonomileriyle entegre bir şekilde faaliyetini sürdürmektedir.
Borsa Magazin

Borsa Magazin

17:14
Blogumuza Hoşgeldiniz...

Blogumuza En Yakın Zamanda İçerik Aktarımı Yapılmaya Başlanacaktır...