Yabancı Oranı En Yüksek Olan Hisseler

04:40
Borsa yabancı oranları
Yabancı yatırımcılar ülkelere pragmatik yaklaşımlar sergilerler. Nedenleri ve nasıllarıyla ilgilenmek yerine sonuç odaklı bakarlar. Bu yazımızda Borsada yabancı takas oranı en yüksek olan hisse senetleri ile kur şokunu yediğimiz Ağustos ayının başlangıcından bugüne yabancı oranı en çok artan hisse senetlerini sizlerle paylaşıyoruz.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası

10:11

İMKB’nin görevleri nelerdir?


gütmeyen bir kamu kurumudur. Bu bağlamda İMKB’nin görevleri aşağıda yer almaktadır: a) Menkul kıymetlerin İMKB kotuna alınması ile ilgili başvuruları incelemek, değerlendirmek ve karara bağlamak, b) İMKB’de işlem görecek menkul kıymetler için pazarlar oluşturmak, bu pazarlarda işlem görecek menkul kıymetleri belirlemek, c) İMKB’de piyasaların ve pazarların çalışma gün ve saatlerini belirlemek ve ilân etmek, d) İMKB piyasalarında yapılan işlemler sonucunda oluşan fiyatları ve işlem miktarlarını ilân etmek, e) İMKB’de yapılan alım-satım işlemlerinin güven ve istikrar içinde serbest rekabet şartları altında kolayca ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

İMKB’deki çalışma saatleri nedir?

İMKB, çalışma günlerinde 08:45 - 12:30 ile 13:30 - 17:45 saatleri arasında faaliyette bulunmaktadır.


İMKB’de hangi finansal araçlar işlem görür ve hangi pazarlar açılır?

İMKB’de hisse senedi, borsa yatırım fonu, varant, tahvil ve benzeri finansal sermaye piyasası araçları işlem görür. İMKB, kota aldığı menkul kıymetlerin alım satımının yapılacağı pazarlar teşekkül ettirir.

İMKB’de hangi piyasalar mevcuttur?

a) Hisse Senetleri Piyasası,
b) Tahvil ve Bono Piyasası,
c) Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası,
d) Gelişen İşletmeler Piyasası.
Sermaye Piyasası Kurulu Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu Nedir?

10:07

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nedir, temel görevleri nelerdir?


SPK, 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Yetkilerini kendi
sorumluluğu altında bağımsız olarak kullanan, idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici bir kamu
kurumudur. İlgili olduğu bakanlık, Başbakan tarafından görevlendirilen Devlet Bakanlığı’dır. SPK’nın temel görevleri;
a) Sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını,
b) Tasarruf sahiplerinin, yani yatırımcıların haklarının korunmasını,
c) Sermaye piyasalarının işleyiş kurallarının belirlenmesini,
d) Fon kullanan şirketlerin belli kurallara uygun olarak sermaye piyasasından etkin bir şekilde yararlanmalarını,
e) Piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamaktır.

SPK’nın teşkilat yapısı nasıldır?


SPK Karar Organı, Bakanlar Kurulu kararı ile atanan yedi üyeden oluşur. SPK başkanı ve üyelerinin görev süreleri altı yıldır. Süresi bitenlerin tekrar atanmaları mümkündür. Başkan dışındaki üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenir. SPK, Kurul başkanı ve üyeleri ile başkana bağlı olarak Kurul faaliyetlerini yürüten teşkilattan oluşur. Kurul çalışmaları Kurul başkanına bağlı başkan yardımcılıkları altında çalışan hizmet birimleri tarafından yerine getirilmektedir.

SPK’nın şirketlerle ilgili yetkileri nelerdir?


Yerli veya yabancı şirketlerin menkul kıymetleri ülkemizde halka arz olunacaksa SPK kaydına alınması zorunludur. Menkul kıymetlerin SPK kaydına alınabilmesi için şirketlerin gerekli belgelerle Kurul’a başvurmaları, yatırımcıyı bilgilendirmek için hazırlanan izahnamenin Kurul’ca onaylanması gerekir.

Temettü Verimliliği Yüksek Olan Şirketler

13:43
temettü verimliliği

Temettü verimi; bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü ödediğini gösteren orandır. "Hisse başına ödenen temettü/hisse senedi fiyatı" veya "toplam ödenen temettü/şirketin piyasa değeri"formülleriyle temettü verimliliği hesaplanabilir. Temettü emekliliğini hedefleyen yatırımcılar için seçilen hissenin temettü verimliliği önemli bir kriterdir. Fakat temettü emekliliği için hissenin temettü verimliliğinin yanında sürekliliği de önemlidir. İlerleyen zamanlarda Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin temettü ödeme sıklıklarıyla ilgili tabloyu sitemde paylaşmayı düşünüyorum.